Varmt og deilig Iris-sjal

23isjKort sjal eller hals med knapper – raskt å hekle

 • Scroll for English

Selv om jeg gleder meg over at hver dag blir litt lysere enn dagen før, så er det kaldt og surt ute! Det gjelder å holde seg varm, og jeg elsker å ha et sjal i halsen. Hele vinteren har jeg alltid noe rundt halsen og jeg får aldri for mange!

24isj

Jeg pleier å si at en dame aldri kan få for mange par sko eller for mange vesker, nå tror jeg at sjal må komme med på den listen 🙂 Dette heklet jeg i Sandnes Duo. Garnet er 50 prosent bomull og 50 prosent ull. Deilig at det ikke er så mye ull når man skal ha det rundt halsen. Jeg heklet med dobbel trå25isjd, så du må beregne tre garnnøster.

Garn, garn og atter garn

Jeg fikk en uventet utfordring når det gjelder garnet. Min fantastiske masterplan var å lage et sett med sjal, lue og votter i samme farge. Blåfargen er passe dus, men likevell en kjempefin fargeklatt mot den beige jakken min.

Da jeg dro til garnbutikken for å kjøpe mer, fikk jeg vite at fargen var utgått! Krise!!!

Løsningen

En løsning kunne selvsagt være å hekle enda ett sjal, i et annet mønster, for som sagt, jeg får aldri for mange sjal.

Men jeg var ikke motivert til det, ettersom jeg akkurat var ferdig med dette og likte fargen så godt. Dessuten bobler hodet mitt over av ideer som jeg har lyst til å hekle ut i livet.

Heldigvis er eieren av garnbutikken en fantastisk flink dame og hun fant et annet garn til meg i en farge som er så lik at jeg får heklet meg både votter og lue. Mønsterne kommer etter hvert 🙂

 • En spesiell takk til kjæresten min, Arne Otto Myklebust, som har tatt alle bildene av meg 🙂

20isjMønster

Forkortelser

 • lm = luftmaske
 • st = stav
 • r = rad
 • m = maske

Mønsteret er irismønster. Masketallet må være delelig med 4 pluss 1. I tilleg må du ha 2 ekstra luftmasker på oppleggsraden. Jeg la opp 27 luftmasker (4 x 6 = 24 m. + 1 + 2 lm = 27 m). Sjalet ble så bredt at jeg valgte å ha det dobbelt. Det ble deilig og tykt, men hvis du ønsker at det skal være enkelt, kan du redusere masketallet og for eksempel legge opp 15 lm.

 • Garn: Sandnes duo, dobbel tråd, 3 nøster
 • Heklenål: 6 mm
 • 2 knapper

Klikk på bildene for å få stor versjon:

Fortsett videre ut raden: *Hopp over 3 lm, hekle 2 st, 1 lm, 2 st i samme lm*.

Når du har kommet ut raden, har du 2 lm igjen – se bildegalleriet under for hvordan du snur og begynner på neste rad.

28isjNå skal du gjenta mønsteret fra * til * i hvert av lm-mellomrommene, ut raden. På slutten av raden hekler du 1 st i toppen av de tre lm, se bilde til høyre.

Deretter snur du, og begynner neste rad på samme måte som i bildegalleriet over.

Hekle sjalet så langt som du ønsker det. Mitt sjal er 66 centimeter. Fest trådene og sy på to kanpper slik at du kan kneppe det igjen i halsen.

27isj

Copyright

Dette er et originalmønster av Heidi Sporstøl og Heklepiken. Vær vennlig å ikke gjengi dette som ditt eget mønster. Dersom du ønsker å dele oppskriften, vær så snill å lenke til dette mønstert. Du kan beholde en kopi til eget bruk, men du kan ikke selge oppskriften. Hvis du lager og selger produkter fra mine mønster, vær så snill å lenke tilbake til bloggen min: http://heklepiken.com

Iris-cowl – easy to crochet

21isj

Each day is getting brighter and the sun is rising higher every day. But it is still very cold, and somehow I have to try and keep warm. Cowls and scarfs keep me warm, and I can never get too many 😀

22isj

I named this one Iris-cowl because the pattern, or technique, is called iris pattern. It is simple and quick to crochet.

I’ll also make mittens and a beanie to match this cowl.

Pattern

 • Yarn: Sandnes Duo, double yarn. – 50 % cotton and 50 % wool.
 • Hook: 6 mm.
 • Length: 66 centimeter.
 • 2 buttons

If you don’t want to fold the cowl, you can start with 15 chain stitches in stead of 27. Klick on picture for big version. Translation under thumbnail.

 

 1.  Chain 27.
 2. Start in 5th st.
 3. Make 2 dc in 5th st.
 4. 1 ch
 5. 2 dc in same st.
 6. Skip 3 and crochet 2 dc, 1 ch, 2 dc in 4th st.

Contiune row: *Skip 3 st, 2 dc, 1 ch, 2dc*. Repeat from  * to * until end of row. In the end of the row there are 2 st left. See pictures, translation under.

 1. You have 2 ch st left.
 2. Crochet 1 dc in last chain.
 3. Turn.
 4. Chain 3.
 5. In the space, where you crocheted 1 ch, continue with pattern.
 6. In each space, where you crocheted 1 ch, make *2 dc, ch 1, 2 dc*.28isj

Repeat from * to * until end of row. In the end of the row you make 1 dc in top of the 3 chain stitches – see picture on the right.  Turn as described in pictures above. Make the cowl as long as you wish.

I sewed on two buttons.

Copyright

This is a pattern of Heidi Sporstøl and Heklepiken. Please do not claim this pattern as your own.  If you wish to share this pattern, you may link to the pattern but please do not reprint it on your site.  You may keep a copy for your own personal use. You may make and sell products from my patterns but if you do, I ask that you link back to my post: http://heklepiken.com

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s