Heklepikens koseskjerf

30sj

(Cosy winter scarf – Scroll for English)

Ser ikke skjerfet og lua deilige ut? Det er så behagelig å ha på seg det myke skjerfet og lua når man skal ut på en kald vinterdag. Her er den første snøen kommet og det er både surt og kaldt! Inne har jeg fyrt i ovnen og koser meg med hekleriene mine. Egen blogg om lua kommer senere 🙂

18sj

Heklepikens koseskjerf – Cosy winter scarf.

Triple lux cowl

Triple Lux Cowl.

 

Da jeg heklet Stephanies (All about ami) Triple Lux Cowl (se bloggen min for min variant av dette herlige sjalet), spurte datteren min om jeg kunne hekle et skjerf til henne i samme teknikk. Hun ønsket at det skulle være et skjerf med løse ender. For å få denne spesielle effekten, kan man bare hekle fra høyre mot venstre, du kan ikke hekle fram og tilbake. Derfor er Tripe Lux Cowl heklet rundt.

6sj

Jeg var litt usikker på hvordan jeg skulle få det til, men løsningen var selvfølgelig superenkel! Skjerfet skulle ha faks og dermed kunne jeg begynne fra høyre, la trådenden være lang, og hekle som vanlig mot venstre. Ved enden av raden klippet jeg av tråden i en lang ende, og dermed hadde jeg både frynser og riktig teknikk 🙂

19sj

Framsiden og baksiden er helt ulike. Du får nesten to skjerf i ett, jeg syns det ble festlig å ha skjerfet rundt halsen slik at du ser begge sidene. Hvordan du skal ha det på deg, er det bare fantasien som setter grenser for. Skjerfet er langt, 212 centimeter, så jeg vil tro du må sette av tre til fire kvelder for å gjøre det helt ferdig.

Mønster

Detaljert mønster med bilder finner du her.

 • Mål: Lengde 212 centimeter, bredde 15 centimeter. Frynser: 15 centimeter.
 • Garn: Soft interiør fra EuroPris, farge: 03 – beregn fire nøster.
 • Heklenål: 7 og 8 mm.
 • Jeg la opp luftmaskene med heklenål 8 for at disse skulle bli løse. Hekler du luftmaskene for faste, vil skjerfet bøye seg.
 • VIKTIG! Du skal IKKE hekle fram og tilbake. Begyn fra høyre mot venstre og hekle ut raden. Klipp av tråden og begynn neste rad i første halvstav fra forrige rad.

Forkortelser

 • lm: luftmaske
 • hst: halvstav

Legg opp med luftmasker

 1. Pass på at du har en lang garn-ende til frynser. Legg opp 235 lm med heklenål 8. Mål rundt halsen din for å se om du syns dette er passelig lengde.
 2. Klipp av tråden, sørg for lang ende til frynser.

1. rad

 1. Bytt til heklenål 7 mm.
 2. Begynn  i første lm, hekle 2 lm=1 hst. Hekle 1 hst i hver lm.
 3. Når du kommer til enden av raden, klipper du av tråden, pass på lang ende til frynser.

2. til 15. rad16tl

 1. Etter at du har klippet av tråden ved enden av 1. rad, begynner du i den første hst (2 lm= 1 hst) du heklet i forrige rad. Husk du skal IKKE hekle fram og tilbake. På denne måten får du en tydelig fram- og bakside. Pass på at trådenden blir lang nok, minst 15 cm.
 2. Hekle 2 lm=1 hst.
 3. Halvstaver får tre løkker på toppen, nå hekler du i den tredje løkken som kommer på baksiden. Da kommer de to første på framsiden og du får denne spesielle teknikken som gjør at skjerfet ser strikket ut på framsiden. (Mønster med bilder)
 4. Hekle ut raden og gjenta fra 1. til 3. til du har 15 rader, eller til skjerfet er så bredt som du ønsker. Du klipper av hver rad og sørger for lange ender.

Frynser

Jeg festet ekstra frynser mellom hver rad. Jeg tok en 30 centimeter lang tråd og tredde gjennom masken på enden av raden, slik at 15 cm hang ned på hver side. Så knyttet jeg sammen tre og tre tråder inntill skjerfet. Jeg laget en knute på hver tråd-ende slik at tråden ikke skulle flise seg opp.

Copyright

Heklepikens koseskjerf er et originalmønster av Heidi Sporstøl og Heklepiken. Vær vennlig og ikke gjengi dette som ditt eget mønster. Dersom du ønsker å dele oppskriften, vær så snill å lenke til dette mønstert. Du kan beholde en kopi til eget bruk, men du kan ikke selge oppskriften eller selge gjenstander som er laget av dette mønsteret.

Cosy winter scarf

23sj

This scarf is soft and lovely to wear on a cold winters day. When I made Stephanie’s (All about ami)  Triple Lux Cowl (se my entry about the cowl) my daughter asked if I could make a scarf for her, using the same technique. Saturday the first snow came and it is cold outside. It is good to know that she can wear this warm scarf when she waits for the school bus. I will make an entry about the beanie later.

The Triple Lux Cowl is crocheted in circles, but in order to make a scarf in this technique I had to always start from the right, cut the yarn in the left end, and go back crocheting from the right. I figured that was just an advantage since I wanted fringes on the scarf.

Pattern

Pattern with pictures.

 • Yarn: 4 skeins of Soft Interiør from EuroPris, color 03.
 • Hook: 8 mm for the chains and 7 mm for the half double crochet.
 • Ch: chain stitches.
 • Hdc: half double crochet.

Start with chains

 1. Make sure you have long ends. My fringes are 15 cm.
 2. Use hook 8 and chain 235. Put it around your neck to see that it fits.

Row 1

 1. Switch to hook 7 mm and crochet 2 ch=1 hdc in first ch.
 2. Crochet 1 hdc in each ch.
 3. Cut the yarn, make sure you have a long end.

Row 2 to 15

2. Her ser du de tre løkkene som du får når du hekler hst.

 1. Start in the to first ch you made in 1st row. Leave long end.
 2. Hdc stitches have 3 loops on the top. You crochet your hdc in the third loop, on the back. The two first loops then shows in the front, and your work almost looks as if it is knitted.
 3. Crochet in the third loop to the end of the row, cut yarn and leave long tail.
 4. Crochet from 1 to 3 until you have 15 rows or until the scarf have the with that you desire.

Fringes

 1. I put extra fringes between every row. I cut a 30 cm long tail and fasten it in the stitch in the end, leaving 15 cm on each side.
 2. I made nice nots out of 3 tails.

Copyright

Cosy winter scarf is a pattern of Heidi Sporstøl and Heklepiken. Please do not claim this pattern as your own.  If you wish to share this pattern, you may link to the pattern but please do not reprint it on your site.  You may keep a copy for your own personal use but you may not sell or distribute it, or sell items made from this pattern.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s