Hjemmelaget solbærlikør – Home made black currant liqueur

14s

(Scroll for English)

Hekling er selvsagt min store lidenskap, men jeg er også glad i å lage ting selv, som tradisjonell norsk mat. Det er både gøy og spennende å lage noe selv, fra bunnen av. Ekstra hyggelig er det å servere g2sjestene noe hjemmelaget, noe som de ikke kan få alle andre steder.

Jeg er så heldig at jeg har en kjæreste, Arne, som deler lidenskapen min for å lage noe fra bunnen av. Solbærlikøren har vi laget sammen, å røyke laks er hans hobby og røykalaksen på bildet har han laget. Og jeg har selvsagt heklet brikken.

Jeg har ikke mønster på brikken. Hvis du følger lenken til Viking garn, kommer du til gratis mønster på flere brikker. Disse er i samme stil som min. Mønsteret har stått i Familiens Hekleblad fra 16. juni i år, men er nå lagt ut gratis på Viking garn sin hjemmeside.

Gamle solbærbusker

Jeg har gamle solbærbusker i hagen min, busker som morfar plantet for mange, mange år siden. Fra disse buskene får jeg fantastisk store og flotte bær. I fjor laget jeg solbærsyltetøy, og litt likør, og jeg må innrømme at solbærlikøren ble mest vellykket. Har du gamel solbærbusker, så ta godt vare på dem.

Veps i Edens hage!

Det har vært en fantastisk sommer i år og hagen har bugnet av bær og frukt. Jeg gikk hele sommeren og gledet meg over å se hvordan solbærene gradvis ble modne. Stor var forskrekkelsen min da vepsen gikk til angrep. Da jeg skulle plukke bær, var buskene fulle av summende veps!

4s

De gnagde hull på bærene og slurpet i seg saften. Noen var så fulle av bærsaft at de datt i bakken da jeg kom borti buskene. På bildet ser du både en halvfull veps og ødelagte bær. Det var veldig skummelt å plukke bærene – i konkurranse med hissige vepser! Heldigvis slapp jeg unna uten å få ett eneste stikk.

Norgesglass

Da jeg endelig hadde redda bærene, var det tid for å legg dem på sprit. Vi fylte opp glassene du ser på bildet under med bær, og hadde deretter på sprit slik at bærene ble dekket. Jeg liker likøren mild og søt og valgte 40 prosent sprit. Pass på at glassene blir helt tette. Gammeldagse Norgesglass er supre!

 

9s

Så er det bar å vente og vente, og vente…. Likøren bør stå et par måneder, du må se nøye på bærene at saften er trukket ut.

 

 

 

Sil og tilsett sukker

Sil løkeren av bærene og tilsett sukker. Vi kastet bærene. Jeg har ikke noen oppskrift på hvor mye sukker det bør være, bare smak deg fram til du blir fornøyd, mmm… Du må bare sørge for at sukkeret er helt oppløst, før du har likøren på flasker. Arne hadde sukkeret i glassene sammen med likøren, etter at vi hadde silt av bærene, og ristet det godt sammen. Det er nok å la den stå over natten.

Gammeldagse melkeflasker

18s

Jeg kjøpte noen gammeldags melkeflasker. De har en topp som blir helt tett når du fester den. Vi hadde nok til disse fire flaskene.

Det er så gøy å lage noe eget, og solbærene har en særegen smak, og ekstra godt smaker det når man har laget det selv.

Det er stor stas å server likør som vi har laget selv, toppet med Arnes hjemme-røykte laks!

 

 

 

Liqueur from black currants

I love making things my self, and I am so lucky that my boyfriend, Arne, share this interest. We both love traditional Norwegian cooking. He has made the smoked salmon on the picture. The liqueur from black currants we made together. And of course, I made the doily. I don’t have the pattern for this doily, I made a copy from one I got many years ago. Follow this link and you find free patterns for doilies, made from Viking of Norway.

17s

My grandfather planted the black currant bushes in the garden many years ago. Every summer I get big and tasty clack currant berries. This summer has ben wonderful and the bushes were full of berries. But when I was going to pick them, the bushes were full of wasps! It was nerve wrecking picking them, but I avoided getting a sting 🙂

Wait for two months

We putted the black currants in big glasses and covered them with spirits, make sure to close them tight. Then we had to wait for two whole months. When the liqueur was finished, we sifted it to remove the berries. You have to decide for your self how much sugar you want to add. Taste, and see how sweet you like it, mmm… Arne added the sugar in the glasses and shook them, then he waited for the next day.

Milk bottles

I found these old fashioned milk bottles in a local store. They are super because it is possible to close them tight.

The black currant liqueur gives a taste of summer during the winter. It is so fun to serve guests home made liqueur and home made smoked salmon. 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s